Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 07.08.2024


Suunnitteletko parketin hankintaa? Lue 5 vinkkiä!

Julkaistu 07.08.2024

Lattiaremontti on aina investointi kauniin, kestävän ja pitkäikäisen kodin luomiseksi. Lattian toivoo tietenkin palvelevan käyttäjiään hyvin osana arkea, eikä kukaan halua tehdä arvokkaan parkettilattian hankinnassa virheostosta, joka jää harmittamaan pitkään. Millaisiin asioihin parkettia hankkiessa sitten ainakin kannattaa kiinnittää huomiota?

1. Ajattele parketti osana koko sisustusta

Monessa remontissa ainakin osa kodin olemassa olevista pinnoista, huonekaluista ja kiintokalusteista pysyvät ennallaan. Usein lattiapinta saattaa olla jopa ainoa asia, joka sisustuksessa todella muuttuu. Kokonaisuuteen omalta osiltaan vaikuttavat ainakin ympäröivä sävymaailma, tekstuurit ja muut materiaalit, sisustusesineet, kalustus ja jopa valaistus.

Lattia kannattaakin siis valita ympäröivää sisustusta silmällä pitäen. Meiltä pyydetäänkin usein apua sellaisen lattiasävyn löytämisessä, joka sopii esimerkiksi viereisen huoneen lattiaan tai keittiön sävymaailmaan.

Kaikista suurin apuväline mieluisan sävyn löytämisessä on kuitenkin mallipala. Mallipala on toki suuntaa antava pieni kohta lankusta, mutta sen avulla sävyä ja lattian tuntumaa pääsee tutkimaan rauhassa kotona. Lue täältä blogiartikkelimme siitä, miksi mallipalan tilaaminen kannattaa.

2. Kuuntele ennen kaikkea omia mielipiteitäsi

Lattiatrendit tulevat ja menevät, mutta oma maku ja tyyli ovat paljon pysyvämpiä. Toki sisustusvillitykset ja uusimmat trendit saattavat inspiroida ja muokata tyyliämme helposti jonkin verran, mutta niiden perusteella ei kannata tehdä materiaalivalintaa, jonka toivoo palvelevan paikoillaan vuodesta toiseen.

Luonnonläheiset sävyt ja parketti ovat klassikkovalintoja, joiden katselemiseen harva väsyy. Puun sävyihin yhdistyvät kauniisti myös monet erilaiset sisustustyylit, ja ajaton valinta sallii hyvin myös tyylin ja maun muutokset. Jos lattiaan kaipaa mielenkiintoista muotoilua ja lisää yksityiskohtaisuutta, voisi kalanruotolattia olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Tiesitkö, että kalanruotolattian voi latoa useammalla eri tavalla? Kunhan lattian valinnassa on mukana oma persoona, ollaan matkalla kohti kestävää nappivalintaa.

3. Asenna lattia viimeisten työvaiheiden joukossa

Lattia kannattaa aina asentaa vasta sitten, kun muut pinnat ovat valmiita ja remontti alkaa olla loppusuoralla. Näin myöhemmät työvaiheet eivät pääse vahingoittamaan upouuden lattian pintaa. Jos lattian asennuksen jälkeen on vielä tehtävää, valmistaudu suojaamaan lattian pinta huolellisesti.


4. Seuraa ilmankosteutta

Suosittelemme tutustumaan huolellisesti jokaisen parkettivaihtoehdon asennus- ja hoito-ohjeisiin jo etukäteen, koska usein jo asennusta suunniteltaessa esimerkiksi asennuksen olosuhteiden tulee olla tietynlaiset. Esimerkiksi Lapua Floorsin tammiparketin asennusvaiheessa ilmankosteuden ja lämpötilan tulee olla jo sellaisella tasolla, jolla niiden suositellaan olevan läpi koko sen elinkaaren.

Puumateriaali reagoi aina ympäristön kosteuden ja lämpötilan muutoksiin, eikä parkettilattia ole sen suhteen poikkeus. Suomessa erityisesti talvikaudella ilmankosteus kaipaa seurantaa ja usein kuivimpaan aikaan myös ilmankostuttimen apua, jotta lattia ei pääse kuivumaan liikaa. Ilmankosteuden vaikutukset lattiaan kannattaakin ottaa huomioon jo lattian hankintaa suunnitellessa. Ilmankosteuden tason seurannassa hyvä kaveri on laadukas ilmankosteusmittari, joka osoittaa, milloin ilmankostuttimen käytölle saattaisi olla aihetta.

5. Vältä lattian vaihtaminen turhan takia

Suurimman osan parketeista voi pinnan kärsiessä hioa uudelleen alkuperäiseen loistoonsa ja pintakäsitellä haluamallaan tavalla. Koko lattianpäällystettä ei kannatakaan suoraan laittaa vaihtoon, sillä parketin pintaa uudelleen ehostamalla sille saadaan huomattavasti lisää käyttöikää.