Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 31.07.2024


Parketti vs. kovapuulattia: yhtäläisyydet ja erot

Julkaistu 31.07.2024

Parketti on vanha, aikojen saatossa kehittynyt ja arvostukseen noussut lattiamateriaali, josta moni haaveilee kotiinsa nykyäänkin – eikä syyttä. Aidon puumateriaalin tuntuma ja ajaton ulkonäkö houkuttelevat upeudellaan, ja sen vuoksi markkinoilla onkin nykyisin kovapuulattia, kovetettu puulattia tai englanniksi hardwood floor -nimillä kulkevia lattianpäällysteitä. Niiden tarkoituksena on näyttää aidolta parkettilattialta ja monia yhtäläisyyksiä niistä löytyykin, mutta myös muutamia perustavia eroja on.

Kumpikaan lattia ei pidä kosteudesta

Kovapuulattian pintaa peittää ohut puuviilu, joka antaa sille parketin kanssa samankaltaisen ilmeen. Tämän vuoksi myöskään sen pinta ei ole kosteudenkestävä, ja kummankin lattiamateriaalin puhdistuksessa kannattaakin olla tarkkana liian kosteuden varalta. Kaatuvat nesteet ja eteiseen kulkeutuva kosteus kannattaa kuivata pikimmiten, ja lattian suojauksessa auttavat laadukkaat matot.

Miten lattian pinnat siis eroavat toisistaan?

Lapua Floorsin tammiparketeissa pintakerros on kovapuulattian puuviiluun verrattuna sen verran paksumpi, että parketille ominainen huollettavuus hiomalla ja uudelleen pintakäsittelyllä onnistuu. Kovapuulattian pinta on niin ohut, ettei sen hiomista yleisesti ottaen suositella, sillä se saattaisi kuluttaa lankkujen kulutuspinnan paikoin jopa kokonaan.

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla on Lapua Floorsin tammiparketti, ja oikealla näkyy sävyltään hyvin samankaltainen kivikomposiittirunkoinen kovapuulattia. Vaikka rungot ja pinnan paksuus eroavatkin toisistaan, pelkän ulkonäön perusteella on vaikeaa erottaa eri lattianpäällysteitä.

Mitä lankkujen pinnan alta löytyy?

Parketti on paksumpi lattiamateriaali, sillä se valmistetaan läpikotaisin aidosta puusta. Lapua Floors -parkettien rungon valmistuksessa käytetään ristiinlaminointimenetelmää, joka tekee lattiasta jämäkämmän ja kestävämmän.

Kovapuulattian runko on puolestaan tavallisesti laminaatistakin tuttu HDF-puukuiturunko, joka ei valitettavasti kuulu monen suosikkeihin. Markkinoilta löytyy myös esimerkiksi kivikomposiittirunkoinen kovapuulattia, jossa HDF-rungon haasteita ei ole.

Lämpöinen lattia jalkojen alla

Kovapuulattian ja parkettilattian tuntumat ovat kummallakin mukavan lämpöisiä jalkojen alla. Pinnan tekstuuri tuntuu pintakäsittelystä riippuen luonnolliselta ja pehmeältä kävellä, ja lattialla kelpaa kävellä myös avojaloin. Talvikaudella lisälämmöstä kiinnostuneille hyvä uutinen on myös se, että kummankin lattian alle voidaan yleensä asentaa lattialämmitys. 

Erot hinnassa

Koska parketti on aidosti luonnonmateriaalia pinnasta lankun pohjaan saakka, se on myös hinnaltaan arvokkaampi. Toisaalta parketin alkuperäisen loiston saa palautettua uudelleen hiomalla vanhan pintakäsittelyn pois ja uusimalla sen haluamallaan tavalla, joten sen elinkaari on hyvin pitkä. Kovapuulattiat ovat tavallisesti selkeästi edullisempia, mutta niiden pintaa ei sen vaurioituessa voi samalla tavalla korjata.

Kokonaisuudessaan käytetystä nimityksestä, valmistajasta ja pintakäsittelystä riippuen kovapuulattia on monilta ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen parkettilattian kanssa. Se siis täyttää hyvin tarkoituksensa parketin ulkonäön saavuttamisessa edullisemmalla. Erot kuitenkin näkyvät esimerkiksi lattian huollettavuudessa. Oikein hoidettuna kummastakin lattiasta saa pitkäikäisen kaverin.