Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 13.07.2024


Lattia ja ilmankosteus: Millainen ilmankostutin on paras?

Julkaistu 13.07.2024

Kirjoitimme aikaisemmin blogiartikkelin siitä, millaisia hyötyjä optimaalinen ilmankosteus tuo paitsi lattialle ja muille pintamateriaaleille, myös esimerkiksi omalle terveydellemme. Ilmankostuttimen käytöstä on puhuttu lähivuosina ylipäätään paljon, mutta monelle on epäselvää, millainen ilmankostutin oikeastaan kannattaisi hankkia.

Suhteellisen ilmankosteuden seuranta

Ilmankosteuden tasoon kotona vaikuttavat esimerkiksi vuodenaika, ulkoilman kuivuus, kodin ilmanvaihto ja mahdollinen ilmastointi sekä talvella kodin lämmittäminen. Suurimmassa osassa suomalaisista kodeista ilmankosteus pysyy hyvänä kesäkaudella, mutta talvella ilman kylmetessä se saattaa kuivua taas nopeastikin. Tehokas koneellinen ilmastointi kuivattaa huoneilmaa toki myös kesäaikaan.

Suosittelemmekin jo ennen parketin tai muun puulattian asennusta hankkimaan laadukkaan ja luotettavan digitaalisen ilmankosteusmittarin ja sijoittamaan sen ohjeiden mukaiseen paikkaan. Mittarin ilmaiseman prosenttiluvun perusteella suhteellisen ilmankosteuden tasoa on helppo seurata. Ilmankosteuden laskiessa liian alhaiseksi on aika ottaa ilmankostutin käyttöön.


Ilmankostuttimet jaetaan käytännössä kolmeen kategoriaan:

Höyrystävä ilmankostutin on tehokkain ja sisäilman kannalta paras

Höyrystävä ilmankostutin on ilmankosteuden nostamiseen kaikkein tehokkain ja hygieenisin, ja myös allergia- ja astmaliitto suosittelee sitä. Höyrystävä ilmankostutin kuumentaa veden tappaen samalla vedessä olevia bakteereja, joten siitä ulos tuleva vesi on puhtainta.

Valitettavasti höyrystävät ilmankostuttimet kuluttavat kahta muuta enemmän sähköä ja kuumenevat usein veden kuumetessa, joten niiden sijoittaminen lasten tai lemmikkien ulottumattomiin turvalliselle paikalle on tärkeää. Kuumeneva vesi saattaa myös erityisesti pienessä tilassa lämmittää hieman sisäilmaa, mikä ei toisaalta usein kylmään aikaan lämmityskaudella haittaa.

Haihduttava ilmankostutin on toiseksi paras vaihtoehto

Höyrystävän ilmankostuttimen jälkeen toiseksi paras vaihtoehto on haihduttava ilmankostutin, jonka toimintaperiaate selviääkin pitkälti tuotteen nimestä, mutta laite edistää veden haihtumista. Haihduttavat ilmankostuttimet kuluttavat myös vähemmän sähköä kuin höyrystävät.

Haihduttavan ilmankostuttimen kanssa tulee olla kuitenkin erityisen tarkkana laitteen säännöllisen puhdistamisen kanssa, eikä vettä saa seisottaa laitteessa. Käytä ilmankostuttimessa aina kylmää vettä, sillä se on puhtainta. Haihduttava ilmankostutin ei lämmitä huoneilmaa, mutta ei myöskään tapa vedessä olevia bakteereja.


Pisaroiva eli ultraäänellä toimiva ilmankostutin

Kolmas ja tehottomin vaihtoehto on kostutin, joka tuottaa vedestä pisaroimalla vesisumua ultraäänen avulla. Tämä kuitenkin levittää huoneilmaan myös esimerkiksi vedessä olevan kalkin ja muut mineraalit, joten se ei ole sisäilman laadun kannalta suositeltavin vaihtoehto. Suurin osa edullisimmista ilmankostuttimista on juuri näitä ultraäänikostuttimia, jotka jättävät ympärilleen pienen vaalean ”pölykerroksen” mineraalien laskeutuessa pinnoille.

Huomioi myös nämä

Puhdista ilmankostutinta usein sen mallista ja toimintaperiaatteesta riippumatta. Älä seisota vettä laitteessa, puhdista vesisäiliö, vaihda kalkinkerääjät ja suodattimet ja huolehdi hyvästä hygieniasta. Kaikki ilmankostuttimen hyvät puolet ja terveyshyödyt saavutetaan vain, jos siitä ulos tuleva kosteus on sisäilmalle laadukasta.

Ilmankostuttimissa määritellään tavallisesti, kuinka ison pinta-alan ilmankosteudesta ne on tarkoitettu huolehtimaan. Valitse siis omiin neliöihisi sopivan tehokas laite, jotta sillä on oikeasti toivottu vaikutus suhteelliseen ilmankosteusprosenttiin.