Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 05.08.2024


Kalanruotoparketti on klassikko

Julkaistu 05.08.2024

Kalanruotoladonnan ja kalanruotoparketin perinteet ylettyvät pitkälle historiaan, ja vuosien saatossa kalanruotolattia onkin saavuttanut tavoitellun klassikon maineen, jollaista se nauttii vielä nykyäänkin. Kyseessä on siis näyttävyydestään ja yksityiskohtaisuudestaan huolimatta hyvin ajaton ja aina muodissa pysyvä valinta, jota moni ei kyllästy ihailemaan.

Kalanruotolattiat on valmistettu alun perin puusta, mutta nykyisin markkinoilla on myös esimerkiksi kalanruotovinyylilattioita. Myös kylpyhuoneen laatoituksessa kalanruotokuvio näyttää upealta.

Perinteinen kalanruoto vai Chevron-kalanruotolattia?

Perinteisessä kalanruodossa lankut ovat lyhyitä ja suorakaiteen muotoisia, eli lankkujen päät ovat suoria. Asennuskuviossa valmiina pintana lankut menevätkin päistään lomittain viereisten rivien kanssa.

Chevron-kalanruotolattia, joka tunnetaan myös nimellä ranskalainen kalanruoto, poikkeaa hieman perinteisestä mallista sekä lankkujen muodoltaan että valmiina asennettuna pintana ulkonäöllisesti. Lankut ovat samaan tapaan lyhyitä, mutta niiden päät ovat viistoja. Valmiissa V-kirjaimen muotoisessa kuviossa viistot päät istuvat kauniisti toisiaan vasten, ja kuvion rivit ovat selkeämmin erossa toisistaan. Viistojen päiden leikkaus vaikuttaa merkittävästi siihen, miltä lopputulos näyttää, sillä V-kuviot voivat olla joko loivemmassa tai jyrkemmässä kulmassa.


Perinteisen kalanruotolattian voi asentaa myös muilla tavoin kuin tuttuun kalanruotokuvioon. Parhaiten esimerkkejä erilaisista ladonnoista löytyy englanniksi, joten suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi hakusanoja Double Herringbone, Diagonal Herringbone sekä Diagonal Basket Weave.

Millaiseen tilaan kalanruotolattia sopii?

Olemme usein kuulleet puhuttavan siitä, että kalanruotolattia pääsee parhaiten oikeuksiinsa mahdollisimman suurella pinta-alalla. Isossa tilassa kuvio näkyykin hienosti, mutta omasta mielestämme kalanruotolattia näyttää upealta myös esimerkiksi näkemissämme pienemmissä kerrostaloasunnoissa. Ei siis ole mitään ehdottomia sääntöjä sen suhteen, kuinka suureen tilaan kalanruotokuviota kannattaa asentaa.

Enemmän suosittelemme miettimään tilan sisustusta: sopiiko yksityiskohtainen ja kiinnostavan vaihteleva lattiapinta omaan tyyliisi ja siihen, millaisen tunnelman haluat kohteeseesi luoda.

Myös asennuskohteella on vaikutusta sen puolesta, voidaanko esimerkiksi parketin vaatimat tasaisuus- ja suoruusvaatimukset täyttää. Sekä perinteisen kalanruotoparketin että Chevron-kalaruotoparketin asennus vaatii ammattitaitoista otetta, jotta lopputuloksesta saadaan kestävä, kaunis ja siisti.

Lapua Floorsin valikoimasta kalanruotolattioita löytyy kolmessa kauniissa sävyssä: Pure, Natural sekä Stone Wash. Lankuissa esiintyy satunnaisia oksankohtia ja niissä on säilytetty puun luonnollinen sävyvaihtelu ja syykuviointi. Parketin upeus piileekin suurilta osin siinä, että jokainen yksittäinen lankku on ainutlaatuinen. Luonnollinen sävymaailma on ajaton ja istuu ihanasti monenlaiseen eri sisustustyyliin.